infuzijaVitaminski kokteli su vrlo važni za zdravlje, ali danas svet preplavljuje neobičan trend – uzimanje mešavine vitamina i minerala intravenozno.

Ovaj tretman svakako nije jeftin. Mešavinu birate sami, infuzija tečnosti u venu traje 30 do 60 minuta, a sve ćete platiti od 55 do 200 evra.

Vitaminski “dripovi”

Čini se da su ljudima dosadili zdravi šejkovi i smoothie napici, pa su se okrenuli ovom neobičnom tretmanu – uzimanju vitaminskih koktela. Intravenozno mešavinu vitamina i minerala u slanom rastvoru primaju Sajmon Kovel, Rijana, Madona i mnoge druge poznate osobe.

Postoje čak i posebni “drip barovi” (Majami, Los anđeles, Las Vegas) gde gostima nude mešavine (energetske, detoks, za gubitak kilograma, protiv starenja, za lečenje mamurluka) – i naravno daju ih intravenozno. U barovima se kunu da su ove terapije zdrave i vrlo efektivne u brzom otklanjanju raznih bolesti i simptoma.

Pitate se naravo zašto ti ljudi jednostavno ne uzmu vodu i vitamine i izbegnu jednočasovno sedenje sa iglom u ruci? Pa, u barovima tvrde da su ove terapije mnogo efektivnije nego uzimanje suplemenata i vitamina oralno. Što je svakako i tačno.

Jednu infuziju, molim

U trendi kvartovima Tokija mušterije stoje u redu za vitaminske injekcije „koje obećavaju” da će im poboljšati zdravlje i lepotu, a cene se kreću izeđu 20 i 30 dolara po infuziji.

Tretman lepote u Tokiju košta od 20 do 30 dolara

Svi smo čuli za barove sa kiseonikom koji su osmišljeni tako da bi poboljšali vaše zdravstveno stanje. Tu, međutim, nije kraj. Japan je, naime, još jednom povećao ulog u ovakvim trendovima time što je predstavio vitaminske IV kafiće.

Jedan takav, „Tenteki 10”, smešten u „elegantnoj” i mondenskoj tokijskoj oblasti Ebisu, svojim mušterijama nudi usluge intravenozne infuzije po početnoj ceni od 2.000 jena (20 dolara) sa sastojcima koji poboljšavaju izgled tena, deluju kao lek protiv starenja kože i smanjuju stres i iscrpljenost.

U trendi kvartovima Tokija mušterije stoje u redu za vitaminske injekcije „koje obećavaju” da će im poboljšati zdravlje i lepotu. Svako pakovanje intravenozne infuzije sadrži fiziološki rastvor i posebne vitamine i minerale koji treba da deluju na određena zdravstvena oboljenja ili problem lepote (za poboljšanje izgleda kože, sagorevanje masnih naslaga i poboljšanje energije).

U „Tentekiju” možete da izaberete jednu od deset varijanti. „Narandžasta” ima sastojke koji se bore protiv starosti, pa je puna antioksidanata. „Pakovanje placenta”, kažu, pomaže kod podmlađivanja i opušta napetost mišića.

Cene se kreću izeđu 20 i 30 dolara po infuziji, a sestre „opsluže” između 30 i 40 osoba dnevno.

Najčešći „pacijenti” su japanski biznismeni koji rade u istoj zgradi u kojoj je smešten „Tenteki”. Mnogi od njih žale se da nemaju vremena da spavaju, pa im IV infuzija daje dodatnu energiju. Za to je najtraženije „plavo” vitaminsko pakovanje – smeša vitamina Be-1 i E koja garantuje ublažavanje iscrpljenosti.

Za sada nema ubedljivih medicinskih dokaza koji bi potkrepili tvrdnje o korisnosti ovih infuzija za zdravlje, ali mnogi nutricionisti upozoravaju da ne bi trebalo koristiti vitaminske suplemente koji se na ovaj način daju jer nisu regulisane količine.

„Veća količina nije nužno i bolja. Neki vitamini i minerali mogu da budu toksični u većim dozama”, naročito oni koji rastvaraju masti koje organizam skladišti, kao što su vitamini A, De, E i Ka, objašnjava Kler Vilijamson, naučnica koja se bavi izučavanjem ishrane u Britanskoj fondaciji za ishranu.

U Evropi i Sjedinjenim Državama injekcije vitamina, posebno Be-12, popularne su među slavnim ličnostima koje „brzo žive” i nemaju dovoljno vremena za spavanje.

Bivša članica „Spajs gerls” Geri Halivel i pevač Robi Vilijams potvrdili su da su koristili vitaminske injekcije u okviru ishrane da bi izdržali tempo na turnejama. A nekadašnja manekenka Sindi Kraford priznala je da je dobijala dermatološke injekcije vitamina Ce da bi joj koža ostala čvrsta i bez bora.

Nije bitno, uostalom, da li se vitamini ubrizgavaju u venu ili u kožu, tvrde stručnjaci. Rezultat je isti – na kraju svi oni stižu u krvotok.

Ipak, jednu infuziju, molim!

 

VRSTE VITAMINSKIH INFUZIJA

1. Regeneracija Infuzija
Dobro je za – za ćelijsku regeneraciju svega. Vitamin C je jedan od primarnih gradivnih blokova tela. Koliko često ste kinuo i neki kaže „Donesi Vitamin C! Brzo! „. Pa sada možete.
U njoj – Visoka doza vitamina C 3G
Vreme potrebno – 20 – 30 minuta

2. Hangover Infuzija
Dobro za – Pa, šta da kažem? Pre-knjiga da se izbegne bol je moj primarni predlog.
Sadrži – Vitamin C, B Complek, natrijum, kalijum, magnezijum.
Vreme potrebno – 20 – 30 minuta

3. Fit-Amin infuzija
Dobro za – Održavanje. Za energiju, vitalnost i imunitet jačanje.
U njoj – je mešavina vitamina, minerala i antioksidanata da pomogne podržava i jača imuni sistem.
Vreme potrebno – 20 – 30 minuta

4. Detinjasto lice / Baby Face
Dobro za – usporava proces starenja i poboljšava vitalnost. Prednosti vidljive na vašoj koži, vaši energetski nivoi i snu.
U njoj – Vitamin C, B kompleks, glutation i kolagena sa dodatnim antioksidantima.
Vreme potrebno – 20 – 30 minuta

5. Energy Booster
Dobro za – borbu protiv umor, letargija, osećajući slabo, postaje daha.
U njoj – Vit B12

6. Fitness Infuzija
Dobro za – Weight Loss
U njoj – između ostalih neverovatnih vitaminima i mineralima, ovo infuzije naročito sadrži L-karnitin. L-karnitin jean amino kiselina se koristi za mršavljenje jer masti da gori efikasnije. Takođe se koristi sa teškim fizičkim raspored treninga jer pomaže sprečava bolove sutradan.
Vreme potrebno – 20 – 30 minuta